#Pas op! Glad (wie is aansprakelijk?)

Het heeft gevroren of gesneeuwd en het toegangs- of bedrijfsterrein is daardoor nat, glad en glibberig geworden waardoor een schade door uitglijden op uw terrein ontstaat. Zijn bestuurder, bezoeker en werknemer bij slechte weersomstandigheden zelf aansprakelijk of is de werkgever aansprakelijk bij een ongeval?

Gladheid bij winkels, restaurants en op bedrijfsterreinen wordt de laatste jaren steeds serieuzer genomen. En dat is te begrijpen! De problemen die ontstaan wanneer een klant of een werknemer valt door gladheid vragen veel tijd en leveren onverwachte kosten op. Zorg ervoor dat u als restaurant-, winkel- of als bedrijfseigenaar van een terrein waar klanten of medewerkers komen voorbereidt bent op de winter.

Veiligheid staat voorop, ook in de toegang tot een terrein. Er kan iemand gewond raken bij een glijpartij als gevolg van onvoldoende gladheidbestrijding van uw terrein. Bijvoorbeeld:

〉 door een val op uw parkeerterrein doordat er veel vastgereden sneeuw ligt.
〉 een werknemer die vroeg in de ochtend al op kantoor is en uitglijdt doordat er sneeuw / ijs voor de ingang ligt.
〉 een klant komt zeer ongelukkig terecht door een gladde afstap vanuit het restaurant.

Aansprakelijk door gladheid
In alle bovengenoemde situaties is de werkgever, winkelier of eigenaar van een restaurant volgens artikel 6:174 BW aansprakelijk voor alle letselschade die de werknemer of bezoeker oploopt. Er ligt een zorgplicht voor werkgevers, winkeliers, restauranthouder etc;

〉 de gladheid bestrijden waardoor werknemers of klanten zich veilig op uw terrein kunnen bewegen.

Maak een gladheidbestrijdingsplan, eventueel samen met een bedrijf in gladheidbestrijding, maak duidelijke afspraken over hoe en op welke wijze de gladheid bestreden wordt. Organiseer een sneeuwruimploeg wanneer er een sneeuw voorspelling is en reserveer ruimte op het terrein voor de sneeuwopslag. Warme kleding, stevige sneeuwscheppen,  strooizand en warme chocolademelk voor de ruimers aanwezig? Begin preventief met zand strooien; het is in veel regio’s verboden om met zout te strooien omdat dit schade kan veroorzaken aan het milieu. Fijn grind of zand is het best om op de stoep te strooien. Maak aantoonbaar dat je al het mogelijke hebt gedaan in het bestrijden van de gladheid .

Krijg je ook zo’n zin in de winter?