GPI, Generieke Poortinstructie, niet ter vervanging van VCA certificaten.

Generieke poortinstructie vanaf 1 april 2019 verplicht op bouwplaatsen van de bij de Governance Code aangesloten bouw- en installatiebedrijven in Nederland.

Poortinstructies zijn de veiligheids- en gedragsinstructies die alle medewerkers die een bouwplaats willen betreden vooraf moeten hebben gevolgd en waarbij een toets wordt afgelegd. Het initiatief voor de GPI is gestart door de Governance Code Veiligheid in de Bouw (https://gc-veiligheid.nl/over-de-code)  en richt zich op het verhogen en stimuleren van veiligheid en veilig gedrag op bouwplaatsen. Door een eenduidige instructie zorgt de GPI ervoor dat degene die de instructie heeft gevolgd veilige werkmiddelen op verschillende bouwlocaties beter herkent en kan toepassen. Ook zorgt het voor meer gelijkwaardigheid tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

 • Alle eigen medewerkers, van onderaannemers, zzp en toeleveranciers die werkzaamheden verrichten op de bouwplaats moeten kunnen laten zien dat een GPI gehaald is om toegang te krijgen tot de bouwplaats. De GPI voorkomt dat personen die op bouwlocaties van verschillende hoofdaannemers komen, steeds een andere poortinstructie moeten volgen voordat zij aan het werk kunnen.  Maar pas op; GPI is géén vervanging van een VCA opleiding!
 • Het bewijs is 1 jaar geldig.
  Wanneer de GPI is gevolgd en behaald worden medewerkers met de GPI op alle bouwplaatsen van bij de Governance Code aangesloten bouw- en installatiebedrijven toegelaten. Er zullen op andere locaties, bij niet aangesloten bedrijven, toch ook nog specifieke poortinstructies voorkomen.

Op www.gpi.nu staan de instructies en de modules die gevolgd en getoetst moeten worden, afhankelijk van de activiteit en bedrijfstak. In de GPI hebben de initiatiefnemers hun best practices op het gebied van poortinstructies gebundeld. Samenwerken aan uniforme en gestandaardiseerde regels, voorschriften, veiligheidsmiddelen en werkwijzen zorgt zo uiteindelijk voor meer veiligheid op de bouwlocatie.

De GPI kent drie modules:
• Module Infra
• Module Bouw en Utiliteit
• Module Installatie

Kies de GPI Infra als je gaat werken aan een bouwproject voor grond-, weg-, water- of railbouw. Kies de GPI B&U als je gaat werken in een bouwproject voor woning-, industrie-, kantoor- of multifunctionele bouw. Kies de module installatie als je werkt in de installatieprojecten.

Bezoekers.
Wie onder begeleiding een bouwplaats opgaat hoeft niet in het bezit te zijn van een GPI. Wel geldt voor de bezoekers de verplichting om vooraf de veiligheidsfilm te bekijken over de veiligheidsrisco’s en veiligheidsregels op de bouwplaats. Deze film is te vinden op https:gpi.explainsafe.nl.

Hoe werkt het?
Om de GPI te doorlopen en het certificaat te halen, is een inlogcode nodig.  Deze bestelt je op https://gpi.explainsafe.nl/webshop;de inlogcode kost € 8,75. Meestal zal de werkgever de accounts aanmaken voor de medewerkers.

 1. Maak een account aan op de website www.gpi.nu.
 2. Koop een inlogcode in de webshop (als je deze niet al van de werkgever hebt gekregen).
 3. Kies de GPI die je wilt volgen. .
 4. Bekijk de introductiefilm en maak de toets.
 5. Je kunt de toets maximaal drie keer maken met één inlogcode. Als je niet geslaagd bent, heb je een nieuwe inlogcode nodig. Deze kun je zelf kopen in onze webshop, of neem contact op met de werkgever of opdrachtgever om dit te regelen.
 6. Ben je geslaagd? Dan wordt je geregistreerd in het Register GPI en kun je meteen het GPI-certificaat downloaden.
 7. Wanneer je aanmeldt aan de poort van de bouwlocatie kijkt de hoofdaannemer of je met een geldig bewijs in het Register GPI staat.

Meer vragen?

 

https://gpi.explainsafe.nl/faq