Wet Kwaliteitsborging Bouw WKB van toepassing op uw bedrijf?

Met ingang van 1 januari juli 2023 treedt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking.

14 oktober 2022 is door de overheid bekend gemaakt dat de invoering van de Omgevingswet uitgesteld is tot 1 juli 2023. Hierdoor is ook de invoering van de WKB uitgesteld tot deze datum.

Bron: Rijksoverheid,  VNG

De Wkb heeft als doel de bouwkwaliteit te verbeteren. De toets vooraf op de bouwplannen wordt vervangen door de toets in de praktijk, op de bouwplaats, tijdens het bouwproces. Deze toets in de praktijk wordt (in eerste instantie voor bouwwerken in gevolgklasse 1) door onafhankelijke kwaliteitsborgers uitgevoerd. Daarnaast wordt de aansprakelijkheid van de bouwer vergroot voor bouwfouten. Kwaliteitsborging geldt voor vergunningsplichtige bouwwerken. De veranderingen in het Burgerlijk Wetboek (aansprakelijkheid en opleverdossier) gelden voor alle projecten, ook verbouwingen of compleet schilderwerk van een pand.

Bij bouwplannen moet nu in veel gevallen een vergunning aangevraagd worden bij de gemeente. Met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) moet u vanaf 1 januari 2023 een kwaliteitsborger inschakelen die meekijkt of het gebouw aan de technische regels voldoet. De nieuwe wet wordt niet meteen voor alle bouwwerken ingevoerd maar gaat als eerste gelden voor bouwwerken die vallen onder gevolgklasse 1.

Wat zijn gevolgklassen?

Bouwen brengt risico’s met zich mee en daarom stelt de Wkb eisen aan de manier waarop de kwaliteitsborging moet worden uitgevoerd; hoe groter de gevolgen als er iets misgaat, hoe zwaarder de eisen. Deze eisen zijn onderverdeeld in drie zogenoemde gevolgklassen, bepaald op basis van de mogelijke gevolgen voor gebruikers, bijvoorbeeld als gevolg van brand of het instorten van een (deel van een) gebouw:

  • Gevolgklasse 1: de persoonlijke gevolgen als niet aan de bouwtechnische voorschriften wordt voldaan zijn beperkt. Bij deze gevolgklasse valt te denken aan woningen en eenvoudige bedrijfsgebouwen.
  • Gevolgklasse 2: reële kans op persoonlijke gevolgen als niet aan de bouwtechnische voorschriften wordt voldaan. Hierbij valt te denken aan bibliotheken, gemeentehuizen, onderwijsgebouwen en woongebouwen tot 70 meter hoogte.
  • Gevolgklasse 3: kans op aanzienlijke persoonlijke gevolgen als niet aan de bouwtechnische voorschriften wordt voldaan. Hieronder kunnen vallen bouwwerken zoals metrostations, voetbalstadions, ziekenhuizen en gebouwen hoger dan 70 meter.
Kwaliteitsborging?

Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is het bewaken van de kwaliteit van ontwerp en uitvoering zodat het eindresultaat aan de voorschriften van het Bouwbesluit voldoet. In het huidige stelsel toetst de gemeente bouwplannen vooraf en ziet toe op de uitvoering volgens de verleende vergunning. Onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen dragen partijen in de bouw zelf zorg voor het voldoen aan de voorschriften, op basis van een instrument voor kwaliteitsborging, toegepast door een onafhankelijke kwaliteitsborger.

Het Schema ‘Bouwen onder de Omgevingswet en Kwaliteitsborging’ van de Rijksoverheid geeft de stappen weer die de verschillende partijen bij bouwen onder de Omgevingswet en Kwaliteitsborging moeten doorlopen. Het schema gaat uit van een regulier bouwproject, waarbij de opdrachtgever een ontwerp laat maken door zijn adviseurs en dit vervolgens aanbesteedt. Bij andere aanbestedingsvormen (Bouwteam, design & construct) zullen dezelfde stappen doorlopen moeten worden, maar mogelijk door andere bij de bouw betrokken partijen.

De Wkb geldt naar verwachting tot en met 2024 alleen voor bouwwerken in de laagste risicoklasse (gevolgklasse 1). Uiterlijk 3 jaar na de inwerkingtreding van de Wkb zal een evaluatie plaatsvinden. Afhankelijk van de uitkomsten van de evaluatie volgen vanaf 2025 (al dan niet gelijktijdig) de bouwwerken in hogere risicoklassen. Hierdoor kunnen bouwbedrijven en gemeenten stap voor stap ervaring opdoen met het nieuwe toezicht in de bouw.

Wat is een kwaliteitsborger? En waar kan ik deze vinden?

De kwaliteitsborger toetst op de eisen uit het Bouwbesluit. Voor zover andere partijen dan de gemeente daar eisen aan stellen, worden die meegenomen. Eisen uit andere wetgeving, bijvoorbeeld t.a.v. milieu zijn geen taak voor de kwaliteitsborger.

De wet schrijft voor dat voor het bouwen in gevolgklasse 1 een onafhankelijk kwaliteitsborger aanwezig moet zijn die een voor het betreffende bouwwerk toegelaten instrument toepast. De wet schrijft niet voor wie de kwaliteitsborger contracteert.

De vergunninghouder moet zorg te dragen voor het aanstellen van een kwaliteitsborger. Contracteren kan dus door de vergunninghouder zelf (opdrachtgever), of door de aannemer. Wie dat in de praktijk doet, zal vooral afhangen van de wens van de opdrachtgever. Een aannemer kan zelf – al dan niet in overleg met zijn opdrachtgever – een kwaliteitsborger kiezen en contracteren. De kwaliteitsborger moet minimaal voor de start van de bouw bekend zijn en worden gemeld zijn aan de gemeente. In de praktijk is het natuurlijk handig om de kwaliteitsborger eerder te contracteren.

Aan de onafhankelijkheid van de kwaliteitsborger worden eisen gesteld in de wet en in de toegelaten instrumenten, met toezicht van de instrumentbeheerder. De instrumentaanbieder verleent de kwaliteitsborger daartoe het recht en houdt toezicht op het werk van de kwaliteitsborger. Dat kan door certificering, maar het hoeft niet. De toegelaten instrumenten en de bijbehorende goedgekeurde kwaliteitsborgers worden in een landelijke database opgenomen. Deze database is openbaar toegankelijk.

Opleidingseisen of opleidingen voor kwaliteitsborgers zijn nog niet vastgelegd!

Wanneer een kwaliteitsborger een fout maakt

De kwaliteitsborger houdt toezicht door middel van een instrument. Als daar fouten in gemaakt worden kan hij onterecht zaken goedkeuren die vaak pas later aan het licht zullen komen. In dat geval is de borger aansprakelijk te stellen door de aannemer. Het instrument regelt hoe hiermee wordt omgegaan. De borger wordt echter nooit volledig aansprakelijk voor het maken van een fout, slechts voor het niet ontdekken hiervan. In het geval dat er conflict op treedt tijdens het bouwproces kan een andere kwaliteitsborger worden ingeschakeld. Dit betekent echter wel dat het proces rond het borgingsplan en vergunningverlening opnieuw doorlopen moet worden.

Daardoor is het raadzaam er als aannemer zelf voor te zorgen dat alle kritische stappen aantoonbaar zijn gedocumenteerd op een wijze die toekomstige discussie over de kwaliteit van de uitvoering zoveel mogelijk uitsluit. Dit geldt ook voor diensten uitgevoerd door onderaannemers en voor de kwaliteit van de ingekochte materialen.

En wie gaat dat betalen?

De kosten die de kwaliteitsborger berekent komen bij de bouwsom en worden daarmee doorberekend aan de opdrachtgever. Eventuele extra kosten voor de aannemer, bijv. als gevolg van (extra) controles die de kwaliteitsborger opneemt in het borgingsplan of omdat de opdrachtgever een (uitgebreid) opleverdossier verlangt, kunnen ook aan de opdrachtgever worden doorberekent. De aannemer kan zelf bepalen of en hoeverre hij deze kosten, al dan niet als aparte post, in de offerte verwerkt. Eventueel kunnen deze kosten als stelpost worden opgenomen.

Wanneer er geen aannemer is maar een opdrachtgever rechtstreeks met leveranciers zaken doet wordt degene die het werk aanneemt gezien als aannemer. Dat kan bijvoorbeeld ook een installateur zijn. Als de opdrachtgever zelf alles monteert of installeert, is er geen sprake van aanneming.

Wat kunt u zelf doen om voorbereid te zijn op de WKB?
  • Onderzoek of uw activiteiten onder deze nieuwe regels vallen.
  • Welke onafhankelijke kwaliteitsborgers zijn er binnen uw netwerk, kunnen zij u helpen met specifieke informatie?
  • Welke methode of instrument voor kwaliteitsborging gaat u gebruiken?
  • Neem de WKB op in uw managementsystemen en audits, dit kan een risico / van invloed  zijn op uw interne en externe organisatie.
  • Zorg voor projectinformatie die de kwaliteit van het product aantonen door inkoopspecificaties, foto’s van het productiedeel wat later niet meer te zien is en opleidingsoverzicht van medewerkers.

Deze informatie maakt onderdeel uit van een Rijksoverheid serie factsheets en brochures over de Wkb. Naast een algemene uitleg over de wet vindt u in daarin antwoord op de vraag wat een kwaliteitsborger is, hoe u straks vergunning moet aanvragen en wat u moet doen als uw bouwwerk klaar is.
U vindt de factsheets en brochures via www.rijksoverheid.nl/wkb  en vragen over de kwaliteitsborger bij Bouwend Nederland