Hijsbanden en rondstroppen komen van pas waar zware objecten en of een schadegevoelige lading verplaatst en getild moet worden. Denk hierbij aan de bouw of in de theaterwereld. Hijsbanden hebben een begin en eind, rondstroppen zijn eindloos.
Elke hijsband geproduceerd volgens de NEN-EN 1492-1 norm, en rondstrop volgens de NEN-EN 1492-2 norm, waarin onder andere staat aangegeven dat de banden een safety factor van 7 hebben. Hijsbanden hebben een label met een uniek certificaatnummer.
- zorg dat het certificaat van de hijsband opgeslagen wordt en aanwezig is;
Herkennen van hijsbanden en rondstroppen
Hijsbanden zijn zware hijsmiddelen, vaak herkenbaar aan een felle kleur en een blauw label.
Hijsbanden en rondstroppen zijn in verschillende kunststofuitvoeringen verkrijgbaar.
De kleur van het label geeft aan welk materiaal gebruikt is voor de dragende vezels.
Groen label staat voor Polyamide (PA), blauw label staat voor Polyester (PES) en bruin label staat voor Polypropyleen (PP). Hijsbanden en rondstroppen gemaakt van polyester (blauw label) komen het meeste voor. In de hijsband of rondstrop kan in de lengterichting ook nog een zwarte draad genaaid zijn. Deze draad staat voor 1 ton. Bij een hijsband of rondstrop van 3 ton zijn er drie zwarte draden in de lengterichting.
De kleur van de hijsbanden en rondstroppen vertelt wat de maximale werklast is, hoeveel gewicht de banden kunnen en mogen hebben. De kleurcodes worden wereldwijd gebruikt en erkent.
Wit wordt meestal gebruikt voor eenmalige hijsbanden en hebben vaak een rood label. Op de band of het label staat soms zelfs: ‘voor eenmalig gebruik’.
One way slings voelen aan als een autogordel: dun en licht.
De veiligheidsfactor van een one way sling is vaak een 3 of een 4, een stuk lager dan de hijsbanden! Deze banden zijn dus alleen bestemd voor het lossen (horizontaal transport) van de aangeleverde materialen (kozijnen, hout, wapening, etc.). Alleen zoals de fabrikant / leverancier de hijsbanden heeft aangebracht, mogen en dienen ze gebruikt te worden.
Deze hijsbanden mogen niet opnieuw worden aangebracht of verplaatst ten opzichte van de oorspronkelijke positie! Na het lossen moeten deze hijsbanden direct weggegooid worden.
Zwarte rondstroppen kunnen gebruikt worden in situaties waarbij evenementen plaatsvinden in donkere omgevingen, zoals theaters, concerten, beurzen of andere soortgelijke gelegenheden. Deze rondstroppen hebben in het label alle gebruikers-informatie.
Hergebruik en levensduur
Hergebruik kan altijd leiden tot gevaarlijke situaties wanneer het voorafgaand gebruik van hijsbanden niet bekend is. Alleen hijsbanden met een gebruiksfactor van 7:1 zijn herbruikbaar. Voor hergebruik moeten hijsbanden voldoen aan dezelfde eisen als voor het eerste gebruik. De levensduur van hijsbanden is afhankelijk van het gebruik en de opslagomstandigheden.
De productiedatum staat in het label, de levensduur kun je opvragen bij de fabrikant. Meestal ligt dit tussen de drie tot 5 jaar na fabricagedatum. Je kan er van uitgaan dat als de buitenhoes bij een hijsband beschadigd is (stiksel los, strengen zichtbaar) de binnenkant ook beschadigd is. Vervang de hijsband bij twijfel!
Opslag en onderhoud
Hijsbanden moeten opgeslagen worden in een vorstvrije, schone, droge en goed geventileerde ruimte, afgeschermd van warmtebronnen, extreme temperaturen, regen en langdurig zonlicht (UV-straling). Bij reiniging van de hijsband mogen geen chemicaliën worden gebruikt. Hijsbanden die door gebruik of reiniging nat zijn geworden mogen alleen aan de lucht worden gedroogd en niet in de buurt van een warmtebron.
Afhankelijk van de aard van het gebruik moeten hijsbanden regelmatig en ten minste één keer per jaar door een deskundige (geautoriseerd persoon) te worden geïnspecteerd. De inspectierapporten worden opgeslagen, de laatste controle mag maximaal 12 maanden geleden zijn uitgevoerd, zichtbaar op het label. Na een visuele inspectie mag een sticker op de achterkant van het label geplakt worden.
Hijsbanden en rondstroppen worden uitsluitend visueel geïnspecteerd, aangezien er na beproeving geen indicatie is van de reststerkte of levensduur van de kunststof hijsband of rondstrop.
Hoe te gebruiken
Voorafgaand aan het gebruik moet de algemene toestand van de hijsband visueel gecontroleerd worden. Wordt er getwijfeld, gebruik de hijsband dan niet! Bestel een nieuwe.
Lees het instructielabel van de hijsband. Afkeur van de hijsband bij:
- ontbreken van het label
- vermoeden van overbelasting.
- verkleuring;
- verontreiniging;
- beschadiging of slijtage. Denk aan invloed door bijvoorbeeld chemische stoffen, weersinvloeden, gebroken garens, losse stiksels, brandgaatjes, schuren, warmte of wrijving.
Overige aandachtpunten bij het werken met de hijsbanden en rondstroppen:
- start niet met het hijsen wanneer het te hijsen gewicht niet bekend is;
- verplaats of houdt de last nooit boven personen;
- overschrijd de maximale werklast van de hijsband (WLL) niet;
- gebruik de hijslussen alleen zoals op het instructielabel staat aangegeven;
- verleng of verkort de hijsband niet door knopen;
- zorg voor een gelijkmatig verdeelde belasting over alle hijslussen van de hijsband;
- vermijd abrupte bewegingen tijdens het transport met hijsbanden;
- gebruik geen (natte) bevroren hijsbanden;
- de hijsband niet in contact laten komen met agressieve stoffen die de band kunnen aantasten (zuren, alkaliën, oplosmiddelen en oxidatiemiddelen);
- gebruik geen hijsbanden in de nabijheid van laswerkzaamheden (lasspetters).
- voorkom blootstelling aan overmatig schuren van de hijsband;
- trek een hijsband niet met geweld onder een niet vrij liggende last vandaan;
- zorg dat de hijsband niet beschadigd kan raken door scherpe voorwerpen / randen;
- gebruik bij scherpe randen hoekbeschermers om beschadigingen aan de hijsband te voorkomen.
-
bij twijfel: stop het werk, last terug naar beneden en bespreek hoe het anders / veiliger kan.
Veiligheidsrisico’s
Ongevallen ontstaan meestal door een combinatie van factoren. Neem passende maatregelen om veiligheidsfactoren te verminderen, daardoor wordt de kans op een ongeval met de hijsmiddelen kleiner.
Neem geen enkel risico. Wanneer de hijsmiddelen niet meer goed zijn, dan deze vooral niet gebruiken.
Tot slot: Laat laden en lossen over aan de transporteur, zij hebben hiervoor een training gevolgd.